I jeste i nije.

Industrijski dizajn je poslednjih godina postao čitav pokret koji je davno prevazišao urbane, “cool” uređene stambene prostore u nekadašnjim skladištima. Danas elemente industrijskog uređenja pronalazimo svuda. I izgledaju odlično.

Pre svega, industrijska uređenja su uvek savremena. To je pristup koji postojećim elementima daje nov život. Upravo zato je mnogo elemenata od različitih metala ili recikliranog, neobrađenog drveta.

Industrijski dizajn podrazumeva da nema skrivanja. Sve je ogoljeno i – baš takvo – stavljeno u prvi plan. Cevi, cigle, betonski podovi; ništa nije nežno i suptilno, i sve ima karakter i predistoriju. Prvobitno su ovakva dizajnerska “rešenja” nastala zbog uštede jer kada ogromni magacin pretvarate u stan, ulaganja su ogromna. Kasnije su se nekadašnje mane prostora sve više isticale.

Zbog svega ovoga vrlo je teško definisati šta sve odlikuje industrijski dizajn. Ipak, sigurno je da podrazumeva metalne prozore bez zavesa, velike otvorene prostore, neutralne boje, svedene linije.

Komadi nameštaja su grubi i praktično uvek deluju kao da su već korišćeni. Koža, drvo, vintage. Za razliku od minimalizma – koji je jednako sveden, ali uvek mekih linija – industrijski dizajn “govori” drugačije. Svaki komad deluje teško, i što se materijala i što se priče tiče.

Još jedna odlika je vrlo česta: industrijski prostori su zapravo jedna prostorija koja je izdeljena nameštajem. Paravani, visoke police ili ormari – sve što može da ostavi utisak zida ili pregrade.


 

Da li je ovakav pristup baš ono što je potrebno vašem budućem prostoru? Ne možete da budete sigurni dok ga ne odaberete. Zato zakažite svoju turu kroz Paunov breg i odaberite svoj dom!