KAKO DA PRONADJETE PRAVU NEKRETNINU?

domBilo da tražite svoj novi dom ili investicionu nekretninu izbor nije lak, ali tu smo da pomognemo i zajedno prođemo kroz ceo proces.

Nakon prvog obilaska nepokretnosti uporedite ključne parametre:

  • Lokacija i kvalitet vs. cena
  • Kvadratura stana vs. funkcionalnost
  • Spratnost, struktura, orijentacija stana, pogled vs. cena
  • Detaljno se upoznajte sa kvalitetom završnih radova i opreme u stanu
  • Kvalitet završnih radova direktno utiče na
  • Kvalitet života i investicionu vrednost stana

Ukoliko kupujete stan u objektu u izgradnji, stan se može kupiti na kredit i u ranoj fazi izgradnje ukoliko kredit uzimate kod banke koja prati objekat projektnim finansiranjem.

Faze isplate kupoprodajne cene za objekte u izgradnji mogu da se vežu za faze u izgradnji kao dodatni vid sigurnosti. Dok se kupoprodajna cena ne isplati u celosti ne možete ući u posed stana ili knjižiti isti na svoje ime. Cena garažnog mesta je definisana odvojeno od cene kvadrata stana. Garažna mesta podrazumevaju porez od 20%. Ukoliko po prvi put kupujete nepokretnost, imate pravo na povraćaj PDVa u iznosu od 8% do 40m2 veličine stana, kao i na dodatnih 15m2 za svakog člana domaćinstva koji nije prethodno imao u svojini stan. Povraćaj PDVa se ostvaruje po isplati celokupne kupoprodajne cene i ostaruje se samo za kupovinu stana koji su prvi put u prometu.

KAKO DA PRONAĐETE PRAVU NEKRETNINU?

Bilo da tražite svoj novi dom ili investicionu nekretninu izbor nije lak, ali tu smo da pomognemo i zajedno prođemo kroz ceo proces. Nakon prvog obilaska nepokretnosti uporedite ključne parametre:

– Lokacija i kvalitet vs. cena
– Kvadratura stana vs. funkcionalnost
– Spratnost, struktura, orijentacija stana, pogled vs. cena
– Detaljno se upoznajte sa kvalitetom završnih radova i opreme u stanu
– Kvalitet završnih radova direktno utiče na
– kvalitet života i investicionu vrednost stana

Ukoliko kupujete stan u objektu u izgradnji, stan se može kupiti na kredit i u ranoj fazi izgradnje ukoliko kredit uzimate kod banke koja prati objekat projektnim finansiranjem.

Faze isplate kupoprodajne cene za objekte u izgradnji mogu da se vežu za faze u izgradnji kao dodatni vid sigurnosti.

Dok se kupoprodajna cena ne isplati u celosti ne možete ući u posed stana ili knjižiti isti na svoje ime. Cena garažnog mesta je definisana odvojeno od cene kvadrata stana.

Garažna mesta podrazumevaju porez od 20%. Ukoliko po prvi put kupujete nepokretnost, imate pravo na povraćaj PDVa u iznosu od 8% do 40m2 veličine stana, kao i na dodatnih 15m2 za svakog člana domaćinstva koji nije prethodno imao u svojini stan. Povraćaj PDVa se ostvaruje po isplati celokupne kupoprodajne cene i ostaruje se samo za kupovinu stana koji su prvi put u prometu.

KONTAKTIRAJTE NAS

Tel: +381 11 24 16 658

Mob: +381 63 303 787

Paunova 82, lokal 7, Banjica, Voždovac

KOLIKI JE OBIČNO UDEO TERASE U KVADRATURI STANA I KAKO SE ONA PLAĆA?

Max 10% od ukupne površine stana, do 10% – 1/1, preko 10% dogovor. Veće terase uglavnom označavaju veći nivo komfora. Treba obratiti pažnju i na širinu terase, jer je mnogo poželjnija terasa 4m x 3m nego 12m x 1m. U 1.20m već može da stane jedan stočić sa dve stolice koje se međusobno gledaju.

DA LI MOGU DA UTIČEM NA STRUKTURU STANA U DOGOVORU SA INVESTITOROM? DA LI TO PODRAZUMEVA DODATNI TROŠAK?

Naravno da može, čak je i poželjno da investitor bude voljan za ovakve situacije što ustvari i govori o ozbiljnosti istog i odličnog projekta koje takve stvari omogućava. Investitori su dobili građevinske dozvole koje su fiksirale izgled fasade i korisne površine. Shodno tome, jako je teško da može da se utiče na položaj prozora i visine soba i terasa.

Takođe celokupna projektna dokumentacija je urađena za noseću konstrukciju i razne instalacije, i investitoru bi bio dodatan trošak (i kašnjenje gradilišta) da ih menja. To znači da u sklopu stana, raspored prostorija generalno može da se menja s tim da mokri čvorovi moraju da ostanu gde jesu (kupatila i kuhinje). To već dozvoljava jako veliku slobodu, gde možete radikalno da menjate stan i prilagodite ga svojim potrebama.

Preporučuje se da izmene izvršite zajedno sa vašim arhitektom, jer on/a mogu da vam ukažu na razne potecijalne prednosti i nedostatke u planiranom rešenju. Takođe, konkurentna prednost nekih investitora je i da Vam omogućavaju besplatne konsultacije sa njihovim arhitektom po pitanju najbolje iskorišćenosti prostora i oranizacije u željenom stanu.

KOJA JE STANDARDNA KVADRATURA SPAVAĆE SOBE?

Soba u kojoj boravi jedna osoba bi trebalo da ima bar 9m2, dok sobe za dvoje su od 12 m2. Deci su generalno potrebnije veće sobe, jer mnogo više vremena provode u njima od odraslih. Niše za ugradne ormane su takođe odlične, jer ormani ne štrče u prostoru, vec su smešteni neprimetno u ravni zida.

KAKO DA NA OSNOVU PLANA STANA STEKNEM UTISAK O TOME KOLIKO JE ARHITEKTONSKO REŠENJE DOBRO U SMISLU SAME STRUKTURE STANA, OSVETLJENOSTI, FUNKCIONALNOSTI?

Obratiti pažnju na veličinu hodnika, veličinu prozora, poziciju nosećih zidova i stubova, dubinu soba. Hodnici i komunikacije treba da budu što kraći i direktniji. Veliki prozori – dobro orijentisani, doprinose kvalitetnijem osvetljenju u stanu, a zidovi boljoj organizaciji. Poželjno je da su zidovi neprimetni, da ne ulaze u prostorije, i da su ortogonalni jedan na drugi zbog standardizovanog nameštaja. Treba imati na umu i da po standardnoj visini plafona i prozora posle 5-6m dubine sobe, ne dopire više prirodna svetlost.

ŠTA PODRAZUMEVA DOBRA ISKORIŠĆENOST PROSTORA, KAKO MOGU DA IZBEGNEM MRTVE UGLOVE I PLAĆANJE PROSTORA KOJI NE MOGU SVRSISHODNO DA UPOTREBIM?

Znači da korisna površina stana ne odlazi previše na hodnike i nepotrebne komunikacije ili premale sobe koje ne mogu da se iskoriste kao spavaće. Stubovi u gabaritu prostorije vrlo često drastično ograniče mogućnosti korišćenja tog prostora. Uglavnom je poželjno da prostorije imaju uglove od 90 stepeni jer se onda kupovni nameštaj mnogo lakše uklapa u prostor. Radijatori povučeni u niše ispod prozora, prostori za ugradne ormane, i slični detalji su poželjni i oslobađaju dostupni prostor za različite svrhe.

Rešenja za većinu navedenih problema nisu jednostavna i uglavnom podrazumevaju rušenje i ponovno zidanje, i zbog toga je dobro ozbiljno razmisliti pre kupovine takvog stana.