Zavese su završni, ali neophodan detalj koji će vaš stan učiniti domom. Ako odaberete one prave, prostor će delovati zaokruženo; ako su pogrešne – svi će primetiti.


 

Svaka zavesa ima jednu od tri moguće funkcije: privatnost, kontrola svetlosti ili unošenje boje u prostoriju. Zato prvo razmislite koji efekat želite da postignete. Nakon toga postaje (malo) jednostavnije. Evo osnovnih saveta:

1. Namena

Kada zavese treba da ukrase prozore i unesu svetlost – na primer, u dnevnoj sobi – izaberite svetle, laganije zavese. Draperije i tamniji materijali daće vam dodatnu privatnost, i zato su bolji izbor za spavaće sobe. Debljina, odnosno lakoća materijala vidno utiče na oblik samih zavesa. Isto tako, na prozorima direktnije izloženim suncu, boja će mnogo ranije izbledeti, pa birajte blaži kolorit.

2. Mere

Dužina i širina zavese zavise od utiska koji želite da postignete. Ako su zavese uz plafon, soba će izgledati prostranije; ako želite da budu kraće, dužina treba da bude do donjeg okvira prozora.

Za drapiran izgled, širina treba da bude tri puta veća od širine prozora, dok za onaj svedeniji zavesa treba da bude tridesetak santimetara šira od širine prozora.

3. Materijal

Sve je logično: svetliji materijali će osvetliti i prostoriju, a tamniji stvoriti dramatičan efekat. Ne zaboravite da obratite pažnju da li materijal može da se pere u mašini za veš ili “podnosi” samo hemijsko čišćenje.

4. Stil

Zavese mogu da budu završni element u opremanju enterijera, ali i odlična podrška za druge akcentovane komade. U prvom slučaju, opredelite se za snažnije dezene i boje, a u drugom birajte neutralniji kolorit, sa izraženijom teksturom.

Za sve dodatne savete, razgovarajte sa našim arhitektonskim timom tokom svoje posete Paunovom bregu. Pozovite nas!