Kada se pomene renoviranje, većina odmah traži izgovore i razloge za odlaganje. Ide zima, prolazi zima, previše je toplo, suviše je vlage… Razumemo vas.

Renoviranje ne mora da znači da rušite zidove, menjate svu stolariju ili lomite pločice. Sitne izmene mogu da naprave ogromnu razliku. Evo šta savetuju iskusni dekorateri.


Male prostorije – svetle boje

Čak i mala dnevna soba delovaće prostrano ako su zidovi u svetlim, neutralnim tonovima, a nameštaj u pastelnim nijansama. Krečenje vam neće oduzeti mnogo vremena i novca, a – za početak – postojeći nameštaj prekrijte svetlim prekrivačima.

Ogledala

Kada prostoriji nedostaje prirodna svetlost, ukrasite je velikim ogledalima. Pored vizuelnog proširenja, sve će delovati i svetlije i radosnije: postavite ogledalo naspram prozora, da zaista reflektuje svetlost.

Miks

Koristite različite teksture i motive. Smestite bakinu lampu uz modernu sofu. Dokle god uređenje govori nešto o vama, ne možete da pogrešite. Na kraju krajeva, to je vaš dom i treba da vas dostojno predstavi.

Korpe

Nema potrebe da skrivate gde odlažete sitnice – učinite ih delom enterijera. Korpe i kutije su odlične za skladištenje svih onih stvari koje nikad nemaju svoje mesto. Izaberite boju i smelo izložite svoje korpe na npr. polici za knjige.

Dekoracija

Iskoristite ono što već imate. Okačite tanjire na zid. Uramite dečije crteže. Napravite “stočić” od knjiga. Konačno otvorite sve one sveće. Mogućnosti je mnogo.

Zelenilo

Cveće unosi boje i teksture. Ne morate da odmah uložite u dekorativne saksije; za početak, iskoristite šerpu ili sukulente stavite u šolje za kafu.

Police

Zadnji zid (u stvari, deo iza knjiga) oblepite tapetom u zanimljivoj boji i prostor će odmah “prodisati”. Ostatak možete da iskoristite za dekoraciju u hodniku ili kupatilu.

Tepisi

Ne od zida do zida, već oni manji – i jeftiniji su i trenutno menjaju prostor. Ukoliko imate nameštaj neutralnih boja, pod je odlično mesto da pokažete svoj stil i ukus.

Za pravi prostor, zakažite svoju turu kroz Paunov breg. A onda pustite mašti na volju!