Niko ne zna kako se prvi put dogodilo “prisvajanje” nekretnine niti ko je bio prvi homo sapiens koji je poželeo sopstvenu pećinu.

Činjenica je da svi želimo svoj prostor. Kako da tinejdžer zalupi vratima ako nema svoju sobu? Zato se pri izboru stana obavezno nameće pitanje broja prostorija, što uvek utiče i na cenu.

Ukoliko imate svoj stan u kom za sve ima dovoljno mesta – svaka čast! Ali ako želite više prostora ili prvi put kupujete nekretninu, odluke se donose teže.

Zato se odlučujete za iznajmljivanje. Svakog meseca ćete plaćati stanarinu, pa su šanse da vremenom skupite novac za kupovinu nekretnine vrlo male. Rešenje jeste, ali nikako dugoročno.

Šta da uradite?

Uvek su tu nagradne igre. Šanse da osvojite premiju su 1: 15.000.000. Znači, veća je šansa da vas ugrize ajkula nego da preko noći steknete sredstva za kupovinu stana.

Ali zašto da ne kupite svoj stan?

Sada je idealan trenutak da donesete tu važnu životnu odluku i za sebe i svoju porodicu kupite prostor u kom ćete rasti, radovati se i uživati. Kamate za stambene kredite su pale i kreću se oko 2,7%. U praksi to znači da vas manje košta rata kredita nego mesečna stanarina. A stan je vaš. Zauvek.

Jednostavnije je da vam pokažemo primerom.

Dvosoban stan u Paunovom bregu košta 67.000 evra (sa PDV-om). Pod uslovima koje nudi banka Societe Generale, mesečna rata u prve tri godine iznosi 245 evra (kamatna stopa je 2,65%). Ostatak perioda otplate kredita rata će iznositi 252 evra (kamatna stopa je 2,95%).

Da, rata je zaista niža od cene stanarine. A u Paunovom bregu imate sve: odlične stanove, igralište, supermarket, apoteku, menjačnicu, kafić, hemijsko čišćenje, krojačke usluge, a sada i Poštu. Sve nadomak centra grada i u blizini Avale. I gradska vreva i prelepa priroda.

Dakle, šta vas sprečava da živite srećno do kraja života?