Otirač je neophodan. To je prvo što će vaši gosti primetiti. Ali zašto ne bi bio i božanstven?

Ako bi trebalo da definišemo šta je otirač, to je obavezni, praktični dodatak svakom domu. Da, osnovna namena mu je da obrišete cipele pre ulaska u stan, ali može da bude i mnogo više.

Kada birate otirač, obratite pažnju na materijal. Otirač mora da bude od izdržljivog, vodootpornog materijala – samo tako može da bude zaista funkcionalan. Danas možete da pronađete najrazličitije oblike, boje i dezene otirača, ali najpre morate da budete sigurni da dimenzije odgovaraju vašim ulaznim vratima. Idealno, otirač treba da bude iste širine kao ulazna vrata (možda i malo uži), ali nikako širi.

Isto tako, obavezno izmerite visinu praga na vašim vrata jer bi otirač trebalo da bude iste visine ili neznatno niži. Tako se nećete spoticati ni pri ulasku ni pri izlasku iz svog doma. Iako ne postoji “standard” u izboru boja, ne zaboravite da ćete svetlije otirače morati da ozbiljno očistite bar jednom nedeljno. Ipak, ako se odlučite za npr. svetlo žutu, to će sigurno svi primetiti. I prokomentarisati.

Na kraju, dolazimo i do stila. Otiračem i bukvalno možete da pozdravite svoje goste ili da im uputite neku drugu poruku. Možete da se odlučite za šaru sličnu onoj koju imate u npr. trpezariji. Možete da se poigravate oblicima… Mogućnosti su beskrajne.

I, šta ćete poručiti svojim gostima i pre nego što kroče u vaš novi dom u Paunovom bregu?